Esküvő fehérben

A fehér az ártatlanságot, a tisztaságot, a szűziességet képviseli. De tudtátok, hogy csak nagyjából 150-200 éve fehér a menyasszonyi ruha színe?

Előtte olyan alkalmi ruhákat viseltek, amelyek más alkalomra is használhatóak voltak, és szinte bármilyen színűek lehettek. A történelmi kutatások szerint az első fehér ruhát Mária skót királynő viselte, majd követte őt 1840-ben Viktória brit királynő is.

 

Hamarosan egyre több gazdag lány követte őket, és választották a fehér ruhát. A fehér színű menyasszonyi ruhát ebben az időben, kizárólag a gazdag családok engedhették meg maguknak, hiszen ezek a ruhák – ellentétben az eddig használt alkalmi ruhákkal – egyszeri használatra készültek, nagyon nehezen lehetett mosni. A kevésbé gazdag családoknál esküvő után átfestették a ruhát, így tovább tudta az ifjú asszony használni.

 

Mára már nem csak a fiatal lányok választják a fehér esküvői ruhát, és már nem csak fehér a menyasszonyi ruha színe. Számtalan színt, anyagot, fazont választhatnak a mai menyasszonyok.

 

Forrás: lunss.com